Finkernagel Ross design a contemporary extension in a Victorian home

Share

Finkernagel Ross victorian contemporary extension

International architecture and interiors practice Finkernagel Ross has given a traditional Victorian terraced property situated in West London a dramatic and unobstructed new space at the rear of the property, maximising views of the garden and bathing the new interior with sunlight.

Having lived in their home within the Wandsworth Common Conservation Area for many years, and unsuccessfully been through the process of re-thinking the way their home worked before, Finkernagel Ross’ clients were clear in what they wanted: a razor-sharp, unobstructed, contemporary new space that contrasted from their traditional Victorian home, dramatic ceiling heights, accompanied by an abundance of natural light.

“It’s a space which looks fairly simple,” says Finkernagel Ross Director, Catherine Finkernagel,“but in reality, is anything but. Our client wished for a striking focal point to their rear back extension. Various iterations led to a design which appears to float and leaves many questioning how it was achieved.”

To achieve the extremely challenging unobstructed part of the brief Finkernagel Ross worked in close collaboration with Structural Engineers, SD Structures, sketching and modelling ways in which they could support the extraordinarily long first floor closet wing extension above, so that the clients could have a space below which was completely free of columns.

The resulting solution required not one, but two, structural cantilevers, which offer no visible structure in the space below. Instead, the hovering first floor extension has been accentuated by being wrapped with glass, in order to let the light flood in. Both the side and rear outrigger walls at ground level were replaced with a double cantilever steel structure, nearly 9m long by 3m wide, which supports the upper outrigger levels and a fully glazed roof at ground floor.

The cantilever structure required careful detailing with the steel beams concealed using brick slips, and provides a seamless support to the glazed roof without any visible structure resulting in the glass appearing to pass through the brickwork. The steelwork to the front and rear of the cantilevered structure provides framing to the perimeter of the glazing, allowing the centrepiece of the double cantilever to float surrounded by a sea of transparency.



About Finkernagel Ross

Finkernagel Ross has studios in London and Hamburg and enjoys being part of the fabric of both these European cities. They are firm believers in the importance of local culture, place, and community. The practice set up the Hamburg studio because their portfolio of work in Germany was expanding. They wanted to be able to immerse the team in the cultural and architectural landscape of their clients and wanted to be on the ground to build real relationships with both clients and partners.

Their projects are a way of bringing together light, material, detail, and tradition, and every project is a chance to do something different, with a bold and distinctive idea at the heart of it which makes it inherently bespoke and personal to the homeowner.

For more projects please visit Finkernagel Ross website.

Photography: Anna Stathaki

Find another design story here.

LATEST PRINT MAGAZINE

From innovative social retail, disruptive beauty brands to natural luxe interiors and maximalist art, this edition is a must-read for any creative.

£8.00 + POSTAGE