LATEST PRINT MAGAZINE

anthology of wellbeing estila magazine

From eco-friendly future wall coverings, traditional craftsmanship to biophilic and wellness design, this edition is a must-read for any designer and creative.

£14

Take a tour of this Edwardian family home designed by Pia Design

Pia Design recently completed a family home project which she takes us through in this article.

THE DESIGN BRIEF

The brief for this late Edwardian family home very close to Richmond Park was to create a contemporary classic design that is sensitive to the period of the house and elevates its original features, whilst being tailored towards the clients’ love of clean lines and functionality.

An important part of the brief was to create natural homes for the client’s collection of art works by Cocteau, Maggi Hambling, Opie and others.

The family also owned a number of beautiful and good quality furniture-pieces, which we designed into the schemes and refurbished / reupholstered to avoid throwing anything away or buying new unnecessarily.

The property was completely refurbished, including a side and rear extension with beautiful contemporary glazing overlooking the remodelled garden, which offers another room to the house with its olive trees, grasses and a great variety of perennials.

THE KITCHEN

The contemporary Bulthaup kitchen featuring  hidden pantry is located in the open-plan and open dining and living room.

LIVING SPACES

In the more traditionally styled formal reception room, we drew inspiration from the eau de nil colours of the existing fireplace tiling to create a peaceful and grown up retreat for relaxing and entertaining friends – with plenty of storage for their books and artworks. 

WORK PLACE

Our client has a creative job and needed a light and bright workspace with plenty of desk space and storage for pens, papers and stationery. We chose a calming palette of eau de nil panelling which ran through the entire room, including the bespoke joinery fitted on both sides of the room to create ample concealed and some visible / decorative storage.

THE BEDROOMS

The master bedroom and guest bedroom pastel eau de nil tones are another homage to the original reception room tiling and perfect for creating tranquil bedrooms. Bespoke panelling was used as a focal point in each room and subtle repetitive geometric elements such as vertical lines and herringbone act as ‘red thread’ to visually connect one room to the next.

The bedrooms for the two boys are located at the top of the property, with the eaves spaces creating cosy reading nooks. In one room, a canopy of Cole & Son stars wallpaper lines the ceiling and the walls, while in the other a bespoke jungle mural brings nature into our animal loving young client’s space.

The boys’ shared bathroom (pictured above) features more Cole & Son wallpaper as well as panelling and patterned floor tiles and wall lights from Pooky Lighting.

Photo credits:

Photographer: Mary Wadsworth | Styling: Milly Bruce

Take a full house tour on Pia Design website: piadesign.co.uk

NEW LAUNCHES, NEW BRANDS, TRENDS, INTERVIEWS, DESIGN PROJECTS AND MORE.

Stay in the loop

Sign up and be the first one to receive the latest scoop from the independent design and art worlds directly in your inbox.

ESTILA We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications